Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

У организацији Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске,  Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“ и Завода за трансфузијску медицину Републике Српске свечано је обиљежен 14. јуни, Свјетски дан добровољних давалаца крви под називом „Племенитост и хуманост у нама“.


Путем медија кампања је започела почетком априла, порукама везаним уз даривање крви. У склопу програма обиљежавања Свјетског дана давалаца крви  28. априла и 9. јуна у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ одржане су  акције добровољног даривања крви, на које се одазвалo 283 добровољна даваоца крви, од којих је 241 испунило услове за даровање ове драгоцјене течности. Даваоцима крви из Лакташа, придружили су се даваоци из Требиња, Љубиња, Бањалуке, Модриче, Брода, Вишеграда, Лопара, Бијељине, Електрошумадије из Крагујевца, 3. Пјешадијски Репбулика Српска пук ОС БиХ, и дугогодишњи сарадници припадници војне поште ваздухопловства и противваздушне одбране војске РС .
 
Добровољним даваоцима крви уручена су признања за даровану крв, изражену хуманост, племенитост и љубав према човјеку уз мали знак пажње (хемијске оловке, упаљачи, привјесци, медењаци у облику капљице крви)
Истог дана 9. јуна начелник Општине Лакташи господин Ранко Карапетровић традиционално је одржао годишњи пријем за представнике чланица Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске. Пријему су присуствовали и дугогодишњи сарадници пријатељи Савеза из „Електрошумадије“ Крагујевац, а испред Министарства здравља и социјалне заштите РС, виши стручни сарадник за болничку здравствену заштиту Мр.сци Андреја Суботић Поповић.
Господин Карапетровић захвалио се свим добровољним даваоцима крви на њиховој хуманости, племенитости и њиховом несебичном поклону, те подсјетио колико је даривање крви важно у спашавању људских живота. Такође, истакао је добре резултате лакташког Друштва као и велику подршку овом Удружењу и Савезу од стране Општине Лакташи и  у будућем  периоду.
Предсједник Савеза Миро Анђелић из Требиња, захвалио се господину Карапетровићу и Општини Лакташи у име делегације Савеза, на редовној подршци приликом реализације програмских активности Савеза.
Централна манифестација одржана је у хотелу „Милион“ Лакташи 09.06. са почетком у 14. часова. Свечаности су присуствовали представници Општине Лакташи,  Завода за трансфузијску медицину РС, др Зорица Врховац и Весна Калајџић, испред Дома здравља Лакташи, Весна Јањић, директорица ЈУ Центра за социјални рад Лакташи, потпредсједик Црвеног крста Латкаши Момчило Добријевић и Милан Полић, Недељко Вранчић, предсједник Борачке организације Лакташи,  др Мира Кецман испред Градске управе Бањалука, др Ђорђе Милојевић „Еуромедик“ Бањалука, Недељко Копуз, комадант 3. пјешадијског (РС) ОС БиХ,  Душан Павић из Бањалуке први директор фирме „Колектор ЦЦЛ“ д.о.о. Лакташи,  а сада савјетник директора лакташке и  матичне фирме, Розита Томић, замјеница генералног директора EuroExspressa брзе поште Бањалука, сарадници из Републике Србије и добровољни даваоци крви са подручја читаве РС.
Овом приликом предсједник Савеза Миро Анђелић, обратио се свим присутним гостима и добровољним даваоцима крви уз поруке захвалности и најискреније честитке поводом 14. јуна, веома значајног датума за све добровољне даваоце крви. Такође је рекао да анализа структуре давалаца показује евидентан пораст броја грађана који по први пут дају крв. Рекао је да је ове године посебна пажња посвећена промовисању добровољног, ненаграђеног, редовног и анонимног давања крви.  Уручена је и плакета Савеза Душану Павићу, савјетнику директора предузећа Колектор ЦЦЛ д.о.о. из Лакташа, за изванредне заслуге у промоцији добровољног давалаштва крви.

Манифестацију „Племенитост и хуманост у нама“  финансијски су подржали Кабинет предсједника Републике Српске, Општина Лакташи, Поњевић д.о.о. Бањалука,  Колектор ЦЦЛ д.о.о. Лакташи,  ЕуроЕкспрес, брза пошта Бањалука, Рема трејд Лакташи, бањалучка пивара, пекара Марић и Житопека Лакташи.  Медијска испраћеност: РТРС, Елта телевизија, радио „Студио 078“ Лакташи, новинска агенција Глас Српске и независне новине.
Захваљујемо се свим учесницима и организаторима  манифестације „Племенитост и хуманост у нама“ на подршци и великодушности и искрено се надамо да ће људска доброта и племенитост, у коју се понекад и посумња, још више доћи до изражаја у свим сферама човјековог битисања. Заједно учинимо све да пробудимо оно што је најљепше у људском карактеру,  а често скривено због субјективних или објективних ситуација у којима се често сви нађемо и због тога осјећамо веома тјескобно. Постанимо дио онога због чега смо дужни обавити своју овоземаљску мисију. У нади да ће тако и бити, желимо свако добро онима који су то већ остварили,  а и онима који су у накани да се мијењају ка бољем људском бићу.
Срдачан поздрав свим поменутима у овим великим данима борбе за хуманост!

Фотогалерија са акције одржане 28. априла 2017.

Фотогалерија са акције одржане 9. јуна2017.



rtrs prilog 1РТРС је направила занимљив прилог о породици Јеж из Лакташа, која броји седам добровољних дабалаца крви. Прилог је емитован 09. јуна, а можете га погледати на видео снимку јутарњег програма. Почетак прилога је након 1ч и 49 минута од почетка снимка програма.

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube