donor1Здравствено осигурани добровољни даваоци крви у Републици Српској који су крв даривали више од десет пута трајно су ослобођени плаћања партиципације за све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање односно које финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

"Добровољни даваоци крви који су крв дали мање од десет пута ослобођени су плаћања партиципације уколико од посљедњег давања крви није прошло више од годину дана", речено је Срни у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

Добровољни даваоци крви не плаћају партиципацију за лијекове на А листи, а за лијекове на Б листи плаћају партиципацију у износу од 50 одсто референтне цијене лијека.

"Уколико желе скупљи лијек другог произвођача са А листе, онда плаћају разлику између референтне и цијене жељеног лијека", речено је у Фонду.

Фармацеути у апотекама су обавезни да осигуранику понуде лијек са референтном цијеном, а на инсистирање пацијента могу издати скупљи лијек, што значи да осигураник пристаје на доплату.

Извор: РТРС