Поводом Међународног дана добровољног давалаштва крви, који се широм свијета обиљежава 14. јуна, у кабинету градоначелника Требиња данас је организован пријем за чланове Друштва добровољних давалаца крви из Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је овим поводом да је поносан што Требиње његује традицију добровољног давалаштва већ дуги низ година.

Ћурић је истакао и задовољство што током коронавируса није било проблема везано за расположиве залихе ове драгоцјене течности.

“Претходних неколико мјесеци имали смо веома тешку ситуацију, али то није спријечило добровољне даваоце да учествују у акцијама. Први смо у БиХ када је добровољно давалаштво у питању, што је на понос свих нас. Захваљујем се свим суграђанима који на овај начин показују осјећај за потребе других и што овим хуманим гестом помажу да се спасу бројни животи“, рекао је Ћурић.

Пријему је присуствовао и начелник требињске Службе за трансфузијску медицину др Драган Шаренац који је истакао да у нашем граду постоји добар одзив када је у питању добровољно давалаштво те да у вријеме коронавируса нема проблема када су у питању залихе.

„Ми дуги низ година сву крв прикупљамо искључиво правим добровољним давањем и увијек имамо довољно крви да можемо адекватно да реагујемо на захтјев за трансфузијама крви, тако да могу да кажем да тај основни постулат који тражи Свјетска здравствена органитзација од свих нас, да крви има довољно за лијечење свих пацијената и да та крв буде прикупљена правим добровољним даривањем, у нашој средини она је апсолутно испоштована,“ рекао је Шаренац.

Након састанка, представници Добровољних давалаца крви из Требиња, са удружењима давалаца из Црне Горе и бројним пријатељима, положили су цвијеће на споменик добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње.

Цвијеће је на споменик положила замјеница градоначелника Слађана Скочајић, као и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић, др Дроброслав Ћук и чланови ДДК Требиње.

Овогодишњи Дан добровољног давалаштва крви обиљежава се тематски, под називом „Безбједна крв спашава бројне животе.

Извор: ХП