Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Акцијом добровољног давања крви у Бањалуци је данас обиљежен Свјетски дан људи који су даровањем ове драгоцјене течности спасили бројне животе.

Директорица Завода за трансфузију РС Гордана Гузијан истакла је да су у овој установи задовољни одзивом грађана на акцију добровољног давања крви и да је велики број оних који су се акцији одазвали самоиницјативно, као и да је примјетно да се велики број младих одлучује на овај хумани чин.

“Желим да нашим даваоцима честитам и пожелим добро здравље и срећу, те да што дуже остану у улози добровољних давалаца крви. Посебно бих да им се захвалим у име свих пацијената који то нису у могућности. Свјетски дан се обиљежава 14. јуна, међутим крв је потребна током цијеле године”, рекла је Гузијанова.

Истакла је да иако су за вријеме короне болнице радиле у мањем обиму и ковид режиму крв и компоненте крви су биле потребне.

“И даље су се дешавале саобраћајне несреће, разне повреде, затим ту су бројни хематолошки и онколошки пацијенти, породиље којима је крв била потребна током пандемије. Све вријеме и у епидемији и сада Завод је располагао са довољним количинама крви”, нагласила је директорица Завода за трансфузију.

Гузијанова је појаснила да и вакцинисани против ковида могу даровати крв, али вријеме које мора проћи од вакцинације до давања зависи од врсте вакцине.

Данашњој акцији одазвао се и Миро Анђелић, предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви из Требиња, који ће данас крв дати 65. пут.

“Обично током године крв дарујем три до четири пута, и то најчешће на организованим акцијама. Посебно задовољство ми причињава то што не знам коме дарујем крв, то ме испуњава. Задовољан сам акцијама и ове и прошле године, јер ниједан људски живот није изгубљен због недостатка крви. Многе ствари су фаилле, али не и крв”, истакао је Анђелић.

Љубиша Батар из бањалучког Удружења добровољних давалаца крви рекао је да је овогодишња акција, коју су организовали у сарадњи са Заводом, а која је трајала од 1. до 11. јуна, била веома успјешна.

“Одзив је био веома добар, иако смо наишли на проблем у организацији јер су на снази ковид мјере, а омела нас је и вакцинација. Упркос томе могу рећи да је акција била веома успјешна”, рекао је Батар.

Извор: МОНДО/Драгана Божић

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube