Акцијом добровољног давања крви у Бањалуци је данас обиљежен Свјетски дан људи који су даровањем ове драгоцјене течности спасили бројне животе.

Директорица Завода за трансфузију РС Гордана Гузијан истакла је да су у овој установи задовољни одзивом грађана на акцију добровољног давања крви и да је велики број оних који су се акцији одазвали самоиницјативно, као и да је примјетно да се велики број младих одлучује на овај хумани чин.

“Желим да нашим даваоцима честитам и пожелим добро здравље и срећу, те да што дуже остану у улози добровољних давалаца крви. Посебно бих да им се захвалим у име свих пацијената који то нису у могућности. Свјетски дан се обиљежава 14. јуна, међутим крв је потребна током цијеле године”, рекла је Гузијанова.

Истакла је да иако су за вријеме короне болнице радиле у мањем обиму и ковид режиму крв и компоненте крви су биле потребне.

“И даље су се дешавале саобраћајне несреће, разне повреде, затим ту су бројни хематолошки и онколошки пацијенти, породиље којима је крв била потребна током пандемије. Све вријеме и у епидемији и сада Завод је располагао са довољним количинама крви”, нагласила је директорица Завода за трансфузију.

Гузијанова је појаснила да и вакцинисани против ковида могу даровати крв, али вријеме које мора проћи од вакцинације до давања зависи од врсте вакцине.

Данашњој акцији одазвао се и Миро Анђелић, предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви из Требиња, који ће данас крв дати 65. пут.

“Обично током године крв дарујем три до четири пута, и то најчешће на организованим акцијама. Посебно задовољство ми причињава то што не знам коме дарујем крв, то ме испуњава. Задовољан сам акцијама и ове и прошле године, јер ниједан људски живот није изгубљен због недостатка крви. Многе ствари су фаилле, али не и крв”, истакао је Анђелић.

Љубиша Батар из бањалучког Удружења добровољних давалаца крви рекао је да је овогодишња акција, коју су организовали у сарадњи са Заводом, а која је трајала од 1. до 11. јуна, била веома успјешна.

“Одзив је био веома добар, иако смо наишли на проблем у организацији јер су на снази ковид мјере, а омела нас је и вакцинација. Упркос томе могу рећи да је акција била веома успјешна”, рекао је Батар.

Извор: МОНДО/Драгана Божић