Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота


Први Свјетски дан давалаца крви обиљежен је 14. јуна 2004. године, а у јуну 2005. године на скупштини Свјетске здравствене организације министри здравства из цијелог свијета једногласно су дали изјаву о подршци добровољним, неплаћеним даваоцима крви. Донијели су и резолуцију којом су 14. јуни прогласили Свјетским даном давалаца крви у част нобеловца др. Kарла Ландстеинера, рођеног 14. јуна 1868. године који је развио систем одређивања крвних група.

Опширније...


Kрв и крвни деривати представљају лијек и неопходни су да би неко био излијечен и да би нечији живот био спашен. Ово су чињенице које свако од нас треба да зна, али и чињенице које ће подстаћи сваког појединца да и сам постане добровољни даваоц крви. На тај начин ће број оних који су друштвено и хумано освијештени постати још већи, и у први план ће доћи права суштина даривања крви. А суштина даривања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви, те да се постигне да крв чека пацијента, а не да пацијент чека крв.
„Од 1985. године редовно дајем крв, некада три-четири пута, у зависности од здравственог стања и потреба за крви. Поводом 14. јуна, Свјетског дана даваоца крви, у Бањалуци сам 65. пут дао крв, и користим прилику да позовем све који могу да дарују драгоцјену течност да се одазову позиву, и постану добровољни даваоци крви.“
Све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година могу даривати крв, уколико задовољавају здравствене критерије. Приликом даривања може се дати до 450 мл крви. Једини здравствени пропис након даривања крви је да се попије довољно течности. Исхрана и физичке активности су уобичајене. Послије даривања крви не треба конзумирати дуванске производе два сата, те не треба радити поред незаштићених опасних апарата и машина. Цјелокупан материјал за узимање крви је стерилан и за једнократну употребу. Вријеме да се надокнади “течни” дио крви из резерви је тридесетак минута, а ћелијски елементи надокнаде се за 30 до 60 дана.
Свим даваоцима крви честитам данашњи празник! Хвала вам!
Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС, Миро Анђелић.

Акцијом добровољног давања крви у Бањалуци је данас обиљежен Свјетски дан људи који су даровањем ове драгоцјене течности спасили бројне животе.

Директорица Завода за трансфузију РС Гордана Гузијан истакла је да су у овој установи задовољни одзивом грађана на акцију добровољног давања крви и да је велики број оних који су се акцији одазвали самоиницјативно, као и да је примјетно да се велики број младих одлучује на овај хумани чин.

Опширније...

Бања Лука је домаћин и организатор овогодишњег обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви на нивоу Републике Српске.

Тим поводом су љекари и чланови Удружења добровољних давалаца крви Града Бање Луке дијелили летке и разговарали са грађанима како би им скренули пажњу на важност давања крви као течности која се не може произвести на умјетни начин.

Са грађанима су на Тргу Kрајине били и министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић, градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, предсједник бањалучке Скупштине Младен Илић, директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић, као и многи љекари, медицински радници и добровољни даваоци крви.

Опширније...

БАЊАЛУКА - Данас је Удружење добровољних давалаца крви Бањалука на Тргу Крајине традиционално обиљежило Свјетски дан добровољних давалаца крви.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српке је свим добровољним даваоцима крви честитао овај дан.

"Као један од добровољних даваоца крви и ја сам укључен у све те активности, тако да ћу и ја у наредном периоду дати крв. Ово је једна од најхуманијих активности које човјек може да уради, а то је да својом крвљу помогне неком другом", казао је Шеранић.

Опширније...

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube