Служба Завода за трансфузијску медицину у Невесињу испратила је 2019. као најуспјешнију годину у свом досадашњем раду.
 
У 17 организованих акција добровољног даровања крви учествовали су активи Општине Невесиње, Основне школе „Ристо Пророковић“, Шумског газдинства “Ботин“, МУП-а РС, Оружаних снага БиХ, ЈП „Невесињепутеви“, општинских борачких организација Невесиња и Билеће, РЈ „Електро-Невесиња“, Планинарског друштва „Зимомор“, као и удружења доборвољних давалаца крви „Гацко“, „Свети Симеон Мироточиви“ из Гацка и „Љубиње“. Успјешно дјеловање Службе у протеклој години потпомогли су и матуранти Средњошколског центра „Алекса Шантић“, који, традиционално, пред крај школске године дарују капи живота. Свакако, посебно мјесто у раду трансфузиолошке службе заузима Удружење добровољних давалаца крви „Невесиње“, које свакодневно ради на промоцији давалаштва крви и укључивању младих, здравих суграђана у породицу најхуманијих људи.

Минула година није само најуспјешнија по броју организованих акција, него је рекордна по броју узетих доза крви током једне акције.

Поводом Митровдана, Дана општине Невесиње и крсне славе Борачке организације, у Служби за трансфузију крви одржана је акција добровољног даривања крви, у којој је учествовало 90 давалаца, а прикупљене су 83 дозе течности, која живот значи. Подаци говоре, да је то била најуспјешнија акција давања крви, која је до сада проведена у Невесињу.

Организатори овог хуманог чина, којим се Невесиње може похвалити су Општинска борачка организација и Удружење доборвољних давалаца крви „Невесиње“. Несебичну подршку пружили су им Актив добровољних давалаца крви „Насљеђе“ из Невесиња, удружења добровољних давалаца крви „Гацко“ и „Свети Симеон Мироточиви“ из Гацка, Удружење добровољних давалаца крви „Стара Херцеговина“ из Вишеграда, Удружење добровољних давалаца крви „Љубиње“, Црвени крст и Општинска борачка организација из Билеће, те Актив добровољних давалаца крви ХЕТ-а из Требиња.

Ова акција је и прва проведена у сарадњи са Савезом друштава добровољних давалаца крви Републике Српске. Тим поводом, у невесињској Служби за трансфузију је боравио предсједник Савеза Миро Анђелић, који је за овај мали колектив имао само ријечи хвале.

Службу Завода за трансфузијску медицину у Невесињу предводи специјалиста трансфузиолог Максим Брењо и његови сарадници, техничари Мирјана Паровић и Верољуб Продановић.

Не скривајући задовољство оствареним успјехом, они су изразили наду да ће 2020. година бити још боља.

„Надамо се да ћемо и у овој години поновити одличну сарадњу из претходне са грађанима, установама и организацијама“, истакао је Брењо и позвао суграђане на хуманост и солидарност.

„Ваших 30 минута је нечији цијели живот. Дођите у нашу службу и дарујте крв“, поручио је Брењо.

У првој акцији у 2020. години учествоваће спортисти из спортских колектива нашег града.

Тања Ивковић