Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Успјешна акција Друштва добровољних даваоца крви Лакташи

У Лакташима је данас организована акција добровољног давања крви у којој је прикупљено 85 доза драгоцјене течности. Акцију је организовало Друштво добровољних даваоца крви Лакташи. Била је то последња акција за ову годину, која је захваљујући броју даваоца који су се одазвали позиву, протекла врло успјешно.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

Представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС учествовали у прослави Дана Републике

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније...
joomla image gallery

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.

Шездесеттрогодишни Жико Тодоровић први пут је дао крв прије него што је постао пунољетан, а од тада је своју хуманост доказао небројено пута па је, према евиденцијама Црвеног крста, постао рекордер у Српској када је у питању добровољно давалаштво крви. Званично је крв давао 246 пута, а незванично ни сам не зна број.Признаје да је понекад крв давао и са туђом документацијом, како би избјегао ограничење да крв може давати највише једном у три мјесеца.

- Нисам овако био активан до рата, а у рату сам кренуо и два три пута у мјесецу знао дати.Да зна омладина ова, као што не зна - да је то ради свог здравља да дајеш крв, а свака кап је спасила туђи живот - причаЖико Тодоровић.

Из његових вена истекло је више од 100 литара драгоцјене течности, којом је спасено на десетине живота. Још као војник даривао је крв из вене у вену унесрећеној жени, а памти и пут судбине којим је спасио живот својој родици.

- Дошао сам да дам крв, кад сестра са гинекологије: "Жико, што си ти дошао?" Треба ли рекох беби, ма ако треба за бебу двије литре- кад испаде у мене од родице кћерки дао - присјећа се Жико.

Многи су му веома захвални за помоћ, али никада није прихватио никакву награду. О Жикиној хуманости свједоче и бројне плакете, признања и ордење. Друштво добровољних давалаца крви Здравље из Бијељине окупља близу 900 активних чланова , међу којима су и Никола Шубић, Милан Ћулум и Вујадин Јовановић који су крв давали више од 100 пута. Ове године су у пет великих акција прикупили 900 доза крви.

-Поред тога, наши даваоци дарују крв за познате примаоце и самоиницијативно одлазе на даривање крви, а у преко 15 удружења смо ишли у Републици Српској, с тим што ми те дозе не урачунавамо - каже Владо Симић, предсједник ДДДК "Здравље" Бијељина.

Ма колико наука напредовала, још увијек није пронађен начин да се крв произведе изван људског организма, али срећом међу нама живе и ови људи великог срца којима је нечији спасени живот највећа награда.

Извор: РТРС

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube