Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота


Kрв и крвни деривати представљају лијек и неопходни су да би неко био излијечен и да би нечији живот био спашен. Ово су чињенице које свако од нас треба да зна, али и чињенице које ће подстаћи сваког појединца да и сам постане добровољни даваоц крви. На тај начин ће број оних који су друштвено и хумано освијештени постати још већи, и у први план ће доћи права суштина даривања крви. А суштина даривања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви, те да се постигне да крв чека пацијента, а не да пацијент чека крв.
„Од 1985. године редовно дајем крв, некада три-четири пута, у зависности од здравственог стања и потреба за крви. Поводом 14. јуна, Свјетског дана даваоца крви, у Бањалуци сам 65. пут дао крв, и користим прилику да позовем све који могу да дарују драгоцјену течност да се одазову позиву, и постану добровољни даваоци крви.“
Све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година могу даривати крв, уколико задовољавају здравствене критерије. Приликом даривања може се дати до 450 мл крви. Једини здравствени пропис након даривања крви је да се попије довољно течности. Исхрана и физичке активности су уобичајене. Послије даривања крви не треба конзумирати дуванске производе два сата, те не треба радити поред незаштићених опасних апарата и машина. Цјелокупан материјал за узимање крви је стерилан и за једнократну употребу. Вријеме да се надокнади “течни” дио крви из резерви је тридесетак минута, а ћелијски елементи надокнаде се за 30 до 60 дана.
Свим даваоцима крви честитам данашњи празник! Хвала вам!
Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС, Миро Анђелић.

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube