Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота


Kрв и крвни деривати представљају лијек и неопходни су да би неко био излијечен и да би нечији живот био спашен. Ово су чињенице које свако од нас треба да зна, али и чињенице које ће подстаћи сваког појединца да и сам постане добровољни даваоц крви. На тај начин ће број оних који су друштвено и хумано освијештени постати још већи, и у први план ће доћи права суштина даривања крви. А суштина даривања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви, те да се постигне да крв чека пацијента, а не да пацијент чека крв.
„Од 1985. године редовно дајем крв, некада три-четири пута, у зависности од здравственог стања и потреба за крви. Поводом 14. јуна, Свјетског дана даваоца крви, у Бањалуци сам 65. пут дао крв, и користим прилику да позовем све који могу да дарују драгоцјену течност да се одазову позиву, и постану добровољни даваоци крви.“
Све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година могу даривати крв, уколико задовољавају здравствене критерије. Приликом даривања може се дати до 450 мл крви. Једини здравствени пропис након даривања крви је да се попије довољно течности. Исхрана и физичке активности су уобичајене. Послије даривања крви не треба конзумирати дуванске производе два сата, те не треба радити поред незаштићених опасних апарата и машина. Цјелокупан материјал за узимање крви је стерилан и за једнократну употребу. Вријеме да се надокнади “течни” дио крви из резерви је тридесетак минута, а ћелијски елементи надокнаде се за 30 до 60 дана.
Свим даваоцима крви честитам данашњи празник! Хвала вам!
Предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви РС, Миро Анђелић.

У СУСРЕТ 14. ЈУНУ

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube