Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Акцијом добровољног давања крви у Бањалуци је данас обиљежен Свјетски дан људи који су даровањем ове драгоцјене течности спасили бројне животе.

Директорица Завода за трансфузију РС Гордана Гузијан истакла је да су у овој установи задовољни одзивом грађана на акцију добровољног давања крви и да је велики број оних који су се акцији одазвали самоиницјативно, као и да је примјетно да се велики број младих одлучује на овај хумани чин.

“Желим да нашим даваоцима честитам и пожелим добро здравље и срећу, те да што дуже остану у улози добровољних давалаца крви. Посебно бих да им се захвалим у име свих пацијената који то нису у могућности. Свјетски дан се обиљежава 14. јуна, међутим крв је потребна током цијеле године”, рекла је Гузијанова.

Истакла је да иако су за вријеме короне болнице радиле у мањем обиму и ковид режиму крв и компоненте крви су биле потребне.

“И даље су се дешавале саобраћајне несреће, разне повреде, затим ту су бројни хематолошки и онколошки пацијенти, породиље којима је крв била потребна током пандемије. Све вријеме и у епидемији и сада Завод је располагао са довољним количинама крви”, нагласила је директорица Завода за трансфузију.

Гузијанова је појаснила да и вакцинисани против ковида могу даровати крв, али вријеме које мора проћи од вакцинације до давања зависи од врсте вакцине.

Данашњој акцији одазвао се и Миро Анђелић, предсједник Савеза друштава добровољних давалаца крви из Требиња, који ће данас крв дати 65. пут.

“Обично током године крв дарујем три до четири пута, и то најчешће на организованим акцијама. Посебно задовољство ми причињава то што не знам коме дарујем крв, то ме испуњава. Задовољан сам акцијама и ове и прошле године, јер ниједан људски живот није изгубљен због недостатка крви. Многе ствари су фаилле, али не и крв”, истакао је Анђелић.

Љубиша Батар из бањалучког Удружења добровољних давалаца крви рекао је да је овогодишња акција, коју су организовали у сарадњи са Заводом, а која је трајала од 1. до 11. јуна, била веома успјешна.

“Одзив је био веома добар, иако смо наишли на проблем у организацији јер су на снази ковид мјере, а омела нас је и вакцинација. Упркос томе могу рећи да је акција била веома успјешна”, рекао је Батар.

Извор: МОНДО/Драгана Божић

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube