Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

СТАЈИЋИ У ПРВОЈ ОВОГОДИШЊОЈ АКЦИЈИ ДАРИВАЊА КРВИ

У невесињској Служби за трансфузијску медицину данас је проведена прва овогодишња акција добровољног даривања крви. Драгоцјену течност дало је седам чланова породице Стајић.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА – РИЈЕЧ ПРЕДСЈЕДНИКА САВЕЗА

Ако погледамо годину која је иза нас, и која је почела као безброј других година које су за нама, са лијепим жељама пуним оптимизма, примјетићемо да је изазов био већи него икад. Било је тешко одржати тај оптимизам на нивоу, било је тешко храбрити људе да могу и кад је све стало.
Опширније

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније

ЛАКТАШАНИ ПОЛОЖИЛИ ИСПИТ ХУМАНОСТИ

Резултати последње овогодишње акције Друштва добровољних даваоца крви Лакташи, стижу као охрабрујуће вијести, бар кад је у питању хуманост. Лакташани су и овај пут положили испит хуманости, дарујући течност која живот значи, у последњој овогодишњој акцији даривања крви, која је одржана у два наврата, 25. и 28. децембра, 2020. године.
Опширније

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

У јутарњим сатима, 27. септембра у УКЦ РС Паприковац у Бањалуци, у 74 години живота након дуже болести и посљедица вируса корона, изгубио је битку за живот наш Борислав, ветеран добровољног давалаштва крви, са 146 давања.

Б и о г р а ф и ј а:

Борислав Лазић је рођен 30.03.1947. године у Маглајанима од оца Николе и мајке Руже Лазић.
Основну школу завршио је у Кобатовцима 1962. године. Од 1969 до 1974. године био је запослен и фирми „Сигурност“ у Ријеци, Република Хрватска, на пословима обезбјеђења објеката.
Добровољни давалац крви постао је са 22 године и крв је први пут даровао 1971. године у Заводу за трансфузију крви Ријека. Од тада редовно се одазивао свим акцијама добровољног даривања крви које су се организовале у оквиру фирме за коју је радио. Није питао за кога је крв, ни које је вјере, расе или боје коже прималац.
1977. године враћа се у родне Маглајане и запошљава се у расаднику „Инцел“ Бањалука. Мотив за даривање крви није га напустио. Увијек је била присутна хуманост и љубав човјека према човјеку, са жељом да помогне у лијечењу повријеђених и обољелих и својом крвљу спаси живот других људи.
1991. године приликом једног тешког саобраћајног удеса, да би човјеку из Јајца спасао живот, без размишљања дао је ову драгоцјену течност директно из вене у вену.
Његова крв спасила је животе многима широм Републике Хрватске, Србије, Републике Српске. Наш је члан од 1997. године од када смо обновили рад Актива при Црвеном крсту, а од 2005. године извршили реорганизацију Актива у самостално Удружење.
Носилац је Плакете Црвеног крста Босне и Херцеговине и Златног грба са капљицом крви и то у два наврата. Први пут за 50 давања, а 1992. године други пут за 100 давања.
Такође носилац је Плакете Црвеног крста Републике Српске која му је додјељена 14. јуна 2006. године поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви у знак захвалности и признања за даровану крв и исказану несебичност и племенитост.
Поводом 23. априла Дана општине Лакташи 2015. године уручена му је Плакета Општине Лакташи, која се додјељује за изузетна остварења у области хуманитарног рада.
Добитник је многобројних захвалница и Одликовања која су му уручена од стране Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“, чији је члан 24 године.
Од 1999. године је у пензији, а своје пензионерске дане проводио је са супругом Надом у Маглајанима и својим најмилијим.

„У сваком захтјевном тренутку налазио си вријеме свјестан своје моралне обавезе да помогнеш оном ко је у потреби, дајући дио себе, дарујући капи своје златне течности. Данас 29. септембра твоји најмилији и сви ми твоји пријатељи са поносом се опраштамо од тебе, јер човјек је важан онолико колико је оставио иза себе добрих дјела. То си ти, и зато ћеш свима нама остати у вјечном сјећању, као узор добрих и племенитих људских вриједности. У име Савеза друштава добровољних давалаца крви РС и Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“, лака ти црна земља, слава и хвала.“

Активности Савеза у 2021. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube