Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

Успјешна акција Друштва добровољних даваоца крви Лакташи

У Лакташима је данас организована акција добровољног давања крви у којој је прикупљено 85 доза драгоцјене течности. Акцију је организовало Друштво добровољних даваоца крви Лакташи. Била је то последња акција за ову годину, која је захваљујући броју даваоца који су се одазвали позиву, протекла врло успјешно.
Опширније

ГАТАЧКИ МАТУРАНТИ И ПРОФЕСОРИ У НЕВЕСИЊУ ДАРОВАЛИ ДРАГОЦЈЕНУ ТЕЧНОСТ

Матуранти и професори гатачког Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ данас су даровали крв у Служби за трансфузију у Невесињу.
Опширније

Запослени Завода „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука даривали крв

Актив добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бањалука, јуче је организовао трећу акцију добровољног давања крви запослених ове установе.
Oпширније...

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

Представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС учествовали у прослави Дана Републике

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.
Oпширније...

Хуманиста из Бијељине: Даривао више од 100 литара крв

Празници у многима од нас пробуде хуманост, али међу нама има и оних који своје хумане мисије спроводе непрекидно деценијама. Велики хуманиста Жико Тодоровић из Бијељине је онима којима је најпотребније даровао више од 100 литара крви.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

У јутарњим сатима, 27. септембра у УКЦ РС Паприковац у Бањалуци, у 74 години живота након дуже болести и посљедица вируса корона, изгубио је битку за живот наш Борислав, ветеран добровољног давалаштва крви, са 146 давања.

Б и о г р а ф и ј а:

Борислав Лазић је рођен 30.03.1947. године у Маглајанима од оца Николе и мајке Руже Лазић.
Основну школу завршио је у Кобатовцима 1962. године. Од 1969 до 1974. године био је запослен и фирми „Сигурност“ у Ријеци, Република Хрватска, на пословима обезбјеђења објеката.
Добровољни давалац крви постао је са 22 године и крв је први пут даровао 1971. године у Заводу за трансфузију крви Ријека. Од тада редовно се одазивао свим акцијама добровољног даривања крви које су се организовале у оквиру фирме за коју је радио. Није питао за кога је крв, ни које је вјере, расе или боје коже прималац.
1977. године враћа се у родне Маглајане и запошљава се у расаднику „Инцел“ Бањалука. Мотив за даривање крви није га напустио. Увијек је била присутна хуманост и љубав човјека према човјеку, са жељом да помогне у лијечењу повријеђених и обољелих и својом крвљу спаси живот других људи.
1991. године приликом једног тешког саобраћајног удеса, да би човјеку из Јајца спасао живот, без размишљања дао је ову драгоцјену течност директно из вене у вену.
Његова крв спасила је животе многима широм Републике Хрватске, Србије, Републике Српске. Наш је члан од 1997. године од када смо обновили рад Актива при Црвеном крсту, а од 2005. године извршили реорганизацију Актива у самостално Удружење.
Носилац је Плакете Црвеног крста Босне и Херцеговине и Златног грба са капљицом крви и то у два наврата. Први пут за 50 давања, а 1992. године други пут за 100 давања.
Такође носилац је Плакете Црвеног крста Републике Српске која му је додјељена 14. јуна 2006. године поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви у знак захвалности и признања за даровану крв и исказану несебичност и племенитост.
Поводом 23. априла Дана општине Лакташи 2015. године уручена му је Плакета Општине Лакташи, која се додјељује за изузетна остварења у области хуманитарног рада.
Добитник је многобројних захвалница и Одликовања која су му уручена од стране Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“, чији је члан 24 године.
Од 1999. године је у пензији, а своје пензионерске дане проводио је са супругом Надом у Маглајанима и својим најмилијим.

„У сваком захтјевном тренутку налазио си вријеме свјестан своје моралне обавезе да помогнеш оном ко је у потреби, дајући дио себе, дарујући капи своје златне течности. Данас 29. септембра твоји најмилији и сви ми твоји пријатељи са поносом се опраштамо од тебе, јер човјек је важан онолико колико је оставио иза себе добрих дјела. То си ти, и зато ћеш свима нама остати у вјечном сјећању, као узор добрих и племенитих људских вриједности. У име Савеза друштава добровољних давалаца крви РС и Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“, лака ти црна земља, слава и хвала.“

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube