miro fotografijaПрошло је десет година од када је група ентузијаста из свих крајева Републике Српске дошла на идеју да организује добровољне даваоце крви. Из те идеје настао је Савез друштава добровољних давалаца крви који данас обиљежава десетогодишњицу свога постојања. Њега данас чини девет удружења/друштава добровољних давалаца крви из различитих општина/градова Републике Српске. У протеклих десет година Савез и чланице Савеза редовно су организовале у договору са трансфузиолошким службама акције добровољног даривања крви. Уз све успоне и падове остали смо и опстали, а можемо рећи и изашли јачи. Тако Савез сада егзистира као удружење од јавног интереса који је таквим проглашен на основу Одлуке Владе. Савез је препознат, кроз законодавни оквир, као партнер институцијама Републике Српске и његов значај и улогу у афирмацији добровољног давалаштва крви нико не може оспорити. Данас Савез ради на прибилижавању добровољним даваоцима крви и пружа сталну подршку свима који желе да се баве овом племенитом активношћу. Савез је до сада добијао подршку од институција Репубике Српске и јединица локалне самоуправе која је немјерљива и захваљујући тој подршци Савез је ту гдје се сада налази. Вјерујемо да смо својим радом оправдали подршку која нам је пружена и сигурни смо да ће се у наредном периоду та сарадња интензивирати, на задовољство добровољних давалаца крви.

Ово је прилика да руководство Савеза пошаље поруку захвалности свим даваоцима крви који су у протеклим годинама давали оно што је највриједније – своју крв и при томе нису постављали питање коме и зашто та крв иде. Баш у томе лежи вриједност добровољног давалаштва крви.

Такође, ово је прилика да се захвалимо свим донаторима и партнерима који су нас свих ових десет година подржавали и који су својом подршком, заједно са нама, развијали добровољно давалаштво крви у Републици Срспкој.

Уз жељу да заједничким дјеловањем дочекамо сљедећи јубилеј Савеза – двадесет година рада и дјеловања, свим добровољним даваоцимакрви, донаторима, партнерима и пријатељима Савеза, желимо свако добро.