Колико кошта нечији осмијех? Колико кошта нечија срећа? Оног момента кад све паре овог свијета не могу купити срећу, схватимо да људски живот нема цијену. Исто као што крв, капи које живот значе, немају цијену. Њихова вриједност је непроцјењива.

Брат брату, пријатељ пријатељу…човјек човјеку. Кад је живот у питању, не бирамо расу, ни вјеру, нити гледамо овоземаљске заслуге. Бирамо живот. Сваки који је спашен захваљујући трансфузији крви, славље је људској хуманости. Славље које сваки добровољни давалац крви скромно прихвати, док се радост шири свијетом. Кажу, кад лептир махне крилима на једном крају свијета, на другом се усталаса океан. Тако и капи крви које живот значе, кад стигну до оног који их треба, изазову безброј реакција попут племенитости, херојства, части, на другом крају свијета.

Дјелујемо локално, ал се наша дјела очитују глобално, у цијелом свијету. Сваке године, 14. јуна, обиљежава се Свјетски дан добровољних давалаца крви. Овај дан је посвећен подизању свијести о глобалној потреби за сигурном и безбједном донацијом крви и начину како би сви могли да дају свој допринос. Свјетска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају своју крв.

Добровољно давање крви је потреба цијелог свијета како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама. Значај обиљежавања Свјетског дана добровољног давања крви јесте да се позову појединци да постану спасиоци других тако што ће добровољно дати крв.

Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске својим дјеловањем само поткрепљује чињеницу да нема граница кад је у питању величина нашег народа, чији су представници, раме уз раме на свакој акцији добровољног давања крви.

Свечаним обиљежавањем 14. јуна, Свјетског дана добровољних давалаца крви, Савез друштава изражава захвалност свима који својим учешћем доприносе да поменуте акције увијек буду успјешне, али поред захвалности, увијек упућује и апел, новим члановима:

“Дођите да нас буде још више, да својом добротом утремо пут свачијој срећи!”