Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се још од 2004. године, кад је на скупштини Свјетске здравствене организације усвојена резолуција о успостављању обиљежавања тог дана. Ове године слоган обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви јесте „ДАРИВАЊЕ КРВИ ЈЕ ИЗРАЗ СОЛИДАРНОСТИ!“

Циљеви које настојимо афирмисати овим слоганом су:

  • подизање глобалне свијести о потреби за сигурном крви и крвним компонентама за трансфузију;
  • наглашавање кључног доприноса добровољних, неплаћених давалаца крви националним здравственим системима;
  • подршка националним службама за трансфузију крви, удружењима добровољних давалаца крви и другим невладиним организацијама у јачању и ширењу програма добровољног давалаштва крви. 

Тим поводом, Град Лакташи, био је 10. јуна  домаћин свим хуманитарцима, људима који знају колики значај има добровољно давалаштво крви у читавом свијету. Трг палих бораца у Лакташима, али и Парохијски дом дочекали су представнике осталих удружења и друштава, чланица Савеза, госте из Републике Србије, представнике Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, Дома здравља, Полицијске станице, Добровољног ватрогасног друштва из Лакташа, Кошаркашког клуба „Игокеа“, те остале представнике установа, организација и спортских удружења. Овој свечаној манифестацији подршку су пружили и најмлаћи лакташани испред ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање. Млади чланови Савеза дијелили су пропагандни материјал и заитересованим грађанима пружали информације о значају добровољног и сигурног давања крви. 

Упоредо са манифестацијом обиљежавања Дана добровољних давалаца крви која се одржавала на Тргу, текла је и акција прикупљања крви у Парохијском дому, на коју се одазвало 119 учесника, те је након обављеног љекарског прегледа прикупљено 90 доза крви. 

Дијелимо велику захвалност са свима који су тај дан били са нама, а као организатори желимо нагласити да нам је од великог значаја била и подршка Градске управе Лакташи. Предсједник Скупштине Градске управе Лакташи Саша Поповић и начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранкица Зелић угостили су представнике делегација добровољних давалаца крви из Републике Српске и Републике Србије.

Ово је дан посвећен вама, великим хуманистима, добровољним даваоцима крви, који чините нешто најплеменитије, а нисте посустали ни у овим временима епидемије коронавируса, кад је крв још потребнија. Хвала вам за ваша племенита дјела  – рекао је Поповић.

Испред Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске свим добровољним даваоцима крви упућујемо искрене честитке поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви, те им се захваљујемо на исказаној солидарности, хуманости и на свакој дарованој дози крви која је многима спасила животе.  

Такође користимо прилику да се захвалимо свима вама који редовно подржавате реализацију наших програмских активности и заједно са нама ширите идеју добровољног давалаштва крви у Републици Српској, Министарству здравља и социјалне заштите РС, Заводу за трансфузијску медицину РС, Оружаним снагама БиХ, Градској управи Лакташи, медијском порталу Глас Лакташа , РТРС, Елта телевизији, Жељку Опалићу – Опи са Контакт радија, Српској православној цркви епархије бањалучке, парохији у Лакташима. Захваљујемо се и глумцу Александру Стојковићу – Пиксију, прослављеном српском ватерпослисти Југославу Васовићу из Београда и свима који су на било који начин допринијели да овај дан буде посвећен хуманости.

У СУСРЕТ 14. ЈУНУ

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube