Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се још од 2004. године, кад је на скупштини Свјетске здравствене организације усвојена резолуција о успостављању обиљежавања тог дана. Ове године слоган обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви јесте „ДАРИВАЊЕ КРВИ ЈЕ ИЗРАЗ СОЛИДАРНОСТИ!“

Циљеви које настојимо афирмисати овим слоганом су:

  • подизање глобалне свијести о потреби за сигурном крви и крвним компонентама за трансфузију;
  • наглашавање кључног доприноса добровољних, неплаћених давалаца крви националним здравственим системима;
  • подршка националним службама за трансфузију крви, удружењима добровољних давалаца крви и другим невладиним организацијама у јачању и ширењу програма добровољног давалаштва крви. 

Тим поводом, Град Лакташи, био је 10. јуна  домаћин свим хуманитарцима, људима који знају колики значај има добровољно давалаштво крви у читавом свијету. Трг палих бораца у Лакташима, али и Парохијски дом дочекали су представнике осталих удружења и друштава, чланица Савеза, госте из Републике Србије, представнике Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, Дома здравља, Полицијске станице, Добровољног ватрогасног друштва из Лакташа, Кошаркашког клуба „Игокеа“, те остале представнике установа, организација и спортских удружења. Овој свечаној манифестацији подршку су пружили и најмлаћи лакташани испред ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање. Млади чланови Савеза дијелили су пропагандни материјал и заитересованим грађанима пружали информације о значају добровољног и сигурног давања крви. 

Упоредо са манифестацијом обиљежавања Дана добровољних давалаца крви која се одржавала на Тргу, текла је и акција прикупљања крви у Парохијском дому, на коју се одазвало 119 учесника, те је након обављеног љекарског прегледа прикупљено 90 доза крви. 

Дијелимо велику захвалност са свима који су тај дан били са нама, а као организатори желимо нагласити да нам је од великог значаја била и подршка Градске управе Лакташи. Предсједник Скупштине Градске управе Лакташи Саша Поповић и начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранкица Зелић угостили су представнике делегација добровољних давалаца крви из Републике Српске и Републике Србије.

Ово је дан посвећен вама, великим хуманистима, добровољним даваоцима крви, који чините нешто најплеменитије, а нисте посустали ни у овим временима епидемије коронавируса, кад је крв још потребнија. Хвала вам за ваша племенита дјела  – рекао је Поповић.

Испред Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске свим добровољним даваоцима крви упућујемо искрене честитке поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви, те им се захваљујемо на исказаној солидарности, хуманости и на свакој дарованој дози крви која је многима спасила животе.  

Такође користимо прилику да се захвалимо свима вама који редовно подржавате реализацију наших програмских активности и заједно са нама ширите идеју добровољног давалаштва крви у Републици Српској, Министарству здравља и социјалне заштите РС, Заводу за трансфузијску медицину РС, Оружаним снагама БиХ, Градској управи Лакташи, медијском порталу Глас Лакташа , РТРС, Елта телевизији, Жељку Опалићу – Опи са Контакт радија, Српској православној цркви епархије бањалучке, парохији у Лакташима. Захваљујемо се и глумцу Александру Стојковићу – Пиксију, прослављеном српском ватерпослисти Југославу Васовићу из Београда и свима који су на било који начин допринијели да овај дан буде посвећен хуманости.

sdddkrs14jun22_1.jpg sdddkrs14jun22_10.jpg sdddkrs14jun22_2.jpg

sdddkrs14jun22_3.jpg sdddkrs14jun22_4.jpg sdddkrs14jun22_5.jpg

sdddkrs14jun22_6.jpg sdddkrs14jun22_7.jpg sdddkrs14jun22_8.jpg

sdddkrs14jun22_9.jpg