Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Актив медијских радника Добровољних давалаца крви Требиње, који је уједно и једини овакав актив у Републици Српској, даровао је најдрагоцјенију течност у требињском Центру за трансфузијску медицину.
Новинар РТРС-а Божидар Стајчић, предсједник Актива, каже да је у питању друга овогодишња акција у којој је предвиђено да крв дарује десетак медијских радника, од 26, колико их броји цјелокупан Актив.

“Ми смо бројчано најмањи актив који дјелује при Добровољним даваоцима крви, али са највише различитих крвних група, тако да смо у договору са надлежним из Центра за трансфузијску медицину договорили да крв дарујемо по потреби, односно, када нас позову, нарочито оне са ријетком крвном групом”, казао је Стајчић.
Напомињући да су они са ријетким крвним групама због тога у овој акцији изостављени, Стајчић објашњава да сваки од чланова Актива даје крв по два пута годишње, у првој и другој половини године.

“Ми организујемо двије акције, прољетну и јесењу, али је потребно напоменути и то да нам се готово у свакој акцији прикључи по један нови члан, па се то десило и овога пута, када нам се прикључила колегица Тања Боровчанин”, додаје Стајчић.

Начелник Центра за трансфузијску медицине Требиње доктор Драган Шаренац је, уз захвалност медијским радницима на племенитости, истакао и да они, који крв из различитих разлога не могу даривати, медијски подржавају и ове акције и цјелокупну ову службу.

“Ово су људи са којим имамо одличну сарадњу и као са даваоцима крви, али и као са највећим промотерима давалаштва крви и ове племените мисије”, казао је Шаренац, изражавајући задовољство и због свих досадашњих акција у давалаштву крви у Требињу.

Напомињући да је у овој служби до сада прикупљено око 2.150 јединица крви, он додаје да та цифра ову годину сврстава у једну од рекордних година отакако постоји давалаштво у Требињу, а у питању је период од пуних 55 година.

“Акција давања крви медијских радника је педесет пета по реду и до краја године ћемо имати најмање још једну акцију, јер већ сутра очекујемо акцију даривања крви Актива СЛ Индустрија алата, најстаријег у нашем граду, на који се наша служба свих ових година највише и ослањала”, истакао је доктор Шаренац.

Акцији даривања крви су се одазвали запослени у свим требињским медијима, што је акцију учинило још успјешнијом.

Извор: Trebinjelive.info

Активности Савеза у 2024. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube