davalastvo2 Програм рада Савеза друштава добровољних давалаца крви РС је документ који треба да на плански и систематичан начин унаприједи добровољно давалаштво крви на читавој територији Републике Српске, као и да допринесе провођењу Стратегије сигурне крви на начин да се обезбједи најмање 3% доза крви у односу на број становника на годишњем нивоу.

Два су темељна документа који унапређују област добровољног давалаштва крви у Републици Српској и то: Закон о трансфузијској медицини („Службени гласник РС“ број1/08) и Стратегија сигурне крви у РС до 2015. године („Службени гласник РС“ број 82/08).

Годишњи план потреба за крвљу доноси министар здравља и социјалне заштите РС на приједлог Републичког комитета за трансфузијску медицину РС.

Приликом израде Годишњег плана прикупљања крви, као сама по себи намеће се потреба за координисаним радом министра са Савезом и Друштвима која постоје и раде на подручју које покривају поједине Службе за трансфузијску медицину. Ова сарадња је неопходна да би се направио што реалнији План, усклађен са потребама Служби и могућностима Друштава, без којих и нема реализације Плана.

Управо је улога Савеза ДДДК РС и њених чланица да врше сталну промоцију давалаштва крви (уз сарадњу са што више републичких институција), да би се број давања крви подигао на оптимални ниво и обезбиједио континуирани прилив крви током читаве године, на цијелој територији РС.