Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

 У Републици Српској повећан је број добровољних давалаца крви за два одсто и то су најчешће особе у добу између 30 и 40 година, изјавила је Срни шеф службе за прикупљање крви у републичком Заводу за трансфузијску медицину Веселка Ћејић.
Ћејићева је навела да је, када је ријеч о подацима за цијелу прошлу годину, број добровољних давалаца износио 68 одсто, а намјенских 32 одсто.

Она је истакла да је током прошле године у Српској прикупљено 39.507 доза, као и да су у претходном периоду организоване бројне акције у служби и на терену.

“Посебно издвајамо акције средњих школа. Драго нам је што се млади људи одазивају акцијама школа у великом броју и тако исказују хуманост, стичу навике да и након школовања буду добровољни даваоци крви”, поручила је Ћејићева.

Ћејићева је појаснила да добровољни давалац крви могу бити особе у добу од 18 до 65 година које су доброг општег здравља и не користе терапију, те додала да мушкарци могу да дају крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца.

Према њеним ријечима, свакодневно стање залиха зависи од појединачних пацијената и њихових крвних група.

“У нашој популацији најзаступљенија је крвна група А позитивна, око 35 одсто, а најмању заступљеност има АБ негативна крвна група, око 1,5 одсто, па су тако и наше залихе крви попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група у нашој популацији”, нагласила је Ћејићева.

Она је додала да све трансфузиолошке службе широм свијета имају смањене залихе крви током љета, јер је мањи одазив добровољних давалаца због годишњих одмора и љетних распуста, док су учесталије саобраћајне несреће.

“И зимски распуст, празници и годишњи одмори су периоди у години када су смањене залихе крви, а посебно током јануара и фебруара”, навела је Ћејићева.

Извор: Срна

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube