У Републици Српској повећан је број добровољних давалаца крви за два одсто и то су најчешће особе у добу између 30 и 40 година, изјавила је Срни шеф службе за прикупљање крви у републичком Заводу за трансфузијску медицину Веселка Ћејић.
Ћејићева је навела да је, када је ријеч о подацима за цијелу прошлу годину, број добровољних давалаца износио 68 одсто, а намјенских 32 одсто.

Она је истакла да је током прошле године у Српској прикупљено 39.507 доза, као и да су у претходном периоду организоване бројне акције у служби и на терену.

“Посебно издвајамо акције средњих школа. Драго нам је што се млади људи одазивају акцијама школа у великом броју и тако исказују хуманост, стичу навике да и након школовања буду добровољни даваоци крви”, поручила је Ћејићева.

Ћејићева је појаснила да добровољни давалац крви могу бити особе у добу од 18 до 65 година које су доброг општег здравља и не користе терапију, те додала да мушкарци могу да дају крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца.

Према њеним ријечима, свакодневно стање залиха зависи од појединачних пацијената и њихових крвних група.

“У нашој популацији најзаступљенија је крвна група А позитивна, око 35 одсто, а најмању заступљеност има АБ негативна крвна група, око 1,5 одсто, па су тако и наше залихе крви попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група у нашој популацији”, нагласила је Ћејићева.

Она је додала да све трансфузиолошке службе широм свијета имају смањене залихе крви током љета, јер је мањи одазив добровољних давалаца због годишњих одмора и љетних распуста, док су учесталије саобраћајне несреће.

“И зимски распуст, празници и годишњи одмори су периоди у години када су смањене залихе крви, а посебно током јануара и фебруара”, навела је Ћејићева.

Извор: Срна