dobrovoljno-davanje-krvi-20Светски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Обележава се 14. јуна - на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханесбургу и 23. маја 2005. скуштина Светске здравствене организације је усвојила резолуцију којом се сагласила да се овај дан обележава сваке године и препоручила земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. Ранијих година је такође било сличних догађаја - Светски дан здравља је 2000. био посвећен теми Blood Saves Lives. Safe Blood Starts With Me, а Међународна федерација донатора крви је још 1995. почела да обележава Међународни дан давалаца крви.

Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.