Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...
joomla image gallery

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Чланови ХО “Срцем за Модричу” учествују на скоро свим акцијама добровољног даривања крви која се организују на подручју наше општине. Стога организатори нас не обавјештавају или позивају појединачно већ то достављају на нашу организацију јер знају да ће се увијек неко одазвати од нашег чланства.

Опширније...

prilog rtrs 2019 1

Видео прилог РТРС о протеклим акцијама добровољних давалаца крви Актива ДДК "Хидроелектрана на Требишњици" из Требиња  и Актива ДДК Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др. Мирослав Зотовић" из Бања Луке. Почетак прилога у 19`35" минуту снимка.  

Изузетно нам је задовољство да истакнемо одличну реализацију акције добровољног даривања крви у организацији недавно основаног Актива добровољних давалаца крви Завода „Др Мирослав Зотовић“ из Бањалуке.

Опширније...

У склопу Видовданских свечаности који се обиљежавају у Берковићима ,актив добровољних даваоца крви организовао је давање крви у Берковићима.Начелник Завода за трансфузију крви др.Драган Шаренац рекао је да је одзив даваоца крви у Берковићима веома добар.

Од 50 пријављених даваоца крви, 45 је дало крв, а од тога је 5 нових младих даваоца.

Доктор Драган Шаренац је добитник Повеље општине Берковићи .

Опширније...


САВЕЗ ДРУШТАВА ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, СВИМ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ И СВИМ ЉУДИМА ДОБРЕ ВОЉЕ, ЖЕЛИ СРЕЋАН ВЕЛИКИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК ВАСКРС, ТРАДИЦОНАЛНИМ ПОЗДРАВОМ ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Припадници требињског Центра јавне безбједности данас су поводом прославе Дана полиције у Центру за трансфузијску медицину даровали крв.
Драган Добранић, предсједник актива ДДК ЦЈБ Требиње, истакао је за Радио Требиње да је ово њихова традиционална активност већ деценију, а поред Требиња данас дарују капи живота и у Невесињу.

Опширније...

dobrovoljno-davanje-krvi-20Светски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Обележава се 14. јуна - на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханесбургу и 23. маја 2005. скуштина Светске здравствене организације је усвојила резолуцију којом се сагласила да се овај дан обележава сваке године и препоручила земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. Ранијих година је такође било сличних догађаја - Светски дан здравља је 2000. био посвећен теми Blood Saves Lives. Safe Blood Starts With Me, а Међународна федерација донатора крви је још 1995. почела да обележава Међународни дан давалаца крви.

Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube