Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

Несебичност је овога пута прошла на испиту и показала колико је важно да будемо хумани и неустрашиви  у потреби да помогнемо другима.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се сваке године, како би се показао значај добровољног даривања крви. На тај начин истински захвалило свим храбрим људима који својом несебичном гестом раде најисправнију ствар на свијету. Овај посебан дан, који се обиљежава широм свијета, има за циљ указивање значаја о потреби за сигурном залихом крви, те буђење свијести што већег броја људи да постану редовни даваоци.  „Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске“  сада већ традиционално, обиљежио 14. јуни вишедневним активностима широм Српске.

Опширније...

Свjетски дан добровољних давалаца крви, који се обиљежава 14. јуна сваке године, представља значајан датум у календару хуманитарних акција. Ова глобална иницијатива има за циљ да подигне свијест о важности добровољног давалаштва крви и да се захвали свим добровољним даваоцима који несебично помажу у спасавању живота.

Добровољни даваоци крви су незаменљиви јунаци који својим гестом несебичности пружају наду и спасавају животе. Kрв је драгоцени ресурс који се не може произвести вјештачки, и једино добровољни даваоци могу обезбједити потребне залихе за хитне интервенције, хируршке операције, лијечење тешких болести и многе друге медицинске процедуре. Сваке године, милиони људи широм свијета зависе од добрих људи који су спремни да подијеле дио себе како би помогли другима.

Опширније...

 У Републици Српској повећан је број добровољних давалаца крви за два одсто и то су најчешће особе у добу између 30 и 40 година, изјавила је Срни шеф службе за прикупљање крви у републичком Заводу за трансфузијску медицину Веселка Ћејић.
Ћејићева је навела да је, када је ријеч о подацима за цијелу прошлу годину, број добровољних давалаца износио 68 одсто, а намјенских 32 одсто.

Она је истакла да је током прошле године у Српској прикупљено 39.507 доза, као и да су у претходном периоду организоване бројне акције у служби и на терену.

Опширније...

У склопу реализације пројекта „Савез друштава добровољних давалаца крви РС – КАПИ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ ЗА ЦИЈЕЛУ СРПСКУ“, Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Друштво добровољних давалца крви „Лакташи“ у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину РС организују завршну годишњу акцију даривања крви.
Акција се реализује у просторијама Српске православне цркве епархијe бањалучкe, парохије у Лакташима, 29-ог децембра 2022 године, између 9 и 14 часова.

Даривање крви теби одузима неколико минута, а некоме даје цијели живот!

Опширније...

Колико кошта нечији осмијех? Колико кошта нечија срећа? Оног момента кад све паре овог свијета не могу купити срећу, схватимо да људски живот нема цијену. Исто као што крв, капи које живот значе, немају цијену. Њихова вриједност је непроцјењива.

Брат брату, пријатељ пријатељу…човјек човјеку. Кад је живот у питању, не бирамо расу, ни вјеру, нити гледамо овоземаљске заслуге. Бирамо живот. Сваки који је спашен захваљујући трансфузији крви, славље је људској хуманости. Славље које сваки добровољни давалац крви скромно прихвати, док се радост шири свијетом. Кажу, кад лептир махне крилима на једном крају свијета, на другом се усталаса океан. Тако и капи крви које живот значе, кад стигну до оног који их треба, изазову безброј реакција попут племенитости, херојства, части, на другом крају свијета.

Опширније...

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се још од 2004. године, кад је на скупштини Свјетске здравствене организације усвојена резолуција о успостављању обиљежавања тог дана. Ове године слоган обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви јесте „ДАРИВАЊЕ КРВИ ЈЕ ИЗРАЗ СОЛИДАРНОСТИ!“

Циљеви које настојимо афирмисати овим слоганом су:

  • подизање глобалне свијести о потреби за сигурном крви и крвним компонентама за трансфузију;
  • наглашавање кључног доприноса добровољних, неплаћених давалаца крви националним здравственим системима;
  • подршка националним службама за трансфузију крви, удружењима добровољних давалаца крви и другим невладиним организацијама у јачању и ширењу програма добровољног давалаштва крви. 

Опширније...

Деветог јануара, широм Републике Српске обиљежен је Дан Републике. Тридесет година постојања Републике Српске обиљежено је бројним манифестацијама. Централна прослава била је у Бањој Луци, гдје је одржан свечани дефиле.

Центром Бање Луке, пред великим бројем окупљених грађана, прошли су припадници полицијских снага, те радници хитних служби, представници јавних институција, установа, спортских организација и других удружења. Између осталог, у свечаној поворци учествовали су и представници Савеза друштава добровољних давалаца крви РС.

Испред 22.ешалона поносно се вијорила застава нашег Савеза, под чијим окриљем су се нашли сви они људи који су својим учешћем у добровољном давалаштву крви право огледало хуманости Српске. Учесници истичу да је велика част бити дио овакве свечаности, гдје се патриотизам издигне изнад свих других осјећања. Тај дан сви заједно дишемо, и с поносом носимо српску тробојку.

Опширније...

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube