Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске

У Љубињу одржана традиционална акција даривања крви

Мала Госпојина се сматра великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који је одржавају око цркава, односно у црквеним портама.
Oпширније...

УГЉЕВИK ДОМАЋИН ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: „ЗДРАВИ НАМ БИЛИ СОКОЛОВИ!“

У организацији Удружења добровољних давалаца крви „Соко 2020“ из Угљевика , које је најновији, једанаести члан Савеза Удружења ДДK РС, одржана је прва акција прикупљања крви. Акција је оржана 09.09. ове године, у прелијепом Угљевику, са посебним поносом и захвалношћу за указано повјерење од стране Савеза.
Опширније...

ЉУБИЊЕ: СВЕ ВИШЕ ЖЕНА И МЛАДИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Ове јесени реализована је још једна у низу успјешних акција ДДДК „Љубиње“. Акција је организована 21. септембра поводом обиљежавања крсне славе општине Љубиње и дана друштва – ДДДК „Љубиње“.
Опширније...

ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА АКЦИЈА У ЛАКТАШИМА: Обезбјеђене 74 дозе крви

Лакташи су ове јесени били домаћин за 95 добровољних давалаца крви. Друштво добробољних давалаца крви „Лакташи“, након завршене акције Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, шаљу 74 дозе течности која живот значи.
Опширније...

СВЕ СМО БРОЈНИЈИ: Актив Завода за физикалну медицу и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ се придружио нашим хуманистима

Са поносом констатујемо да наш Савез од ове године броји неколико нових чланица. Између осталог, са нама су однедавно добровољни даваоци крви Актива добровољних давалаца крви Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, који припадају Удружењу добровољних давалаца крви „Града Бањалука“, и броје 130 чланова.
Опширније...

будите херој !

једна даривана доза = три спасена живота

petar matic mkemoriamПредсједник Надзорног одбора Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске Петар Матић из Бијељине, преминуо је дана 02.08.2015. године у 59-ој години живота, након дуже и тешке болести. Петар је оставио дубок и неизбрисив траг у нашим срцима и срцима свих који су га познавали. Био је досљедан у спровођењу идеје о добровољном давалаштву крви. Оснивач је ДДДК „Здравље“ из Бијељине и асоцијације УДДК Србије, Црне Горе и Републике Српске и њихов предсједник све док га болест није спријечила да се тим активно бави.

Опширније...

laktasi2015 2У Лакташима је у поводу обиљежавања Свјетског дана добровољних давалаца крви и десет година рада и дјеловања Савеза и Друштва из Лакташа,  уприличена акција даривања крви.  Акцији су се одазвала 205 добровољна даваоца крви, од којих је 153 дало крв, а 52 су враћена након обављеног љекарског прегледа.

Опширније...

blooddonorday2015Свим добровољним даваоцима крви и свим људима добре воље који желе постати добровољним даваоцима крви честитамо 14. јун – Свјетски дан добровољних давалаца крви. Овај дан је установљен како би се указало на значај добровољног давалаштва крви у смислу, како  спасавања људских живота, тако и у смислу указивања на значај давалаштва крви за самог даваоца. Организовано давалаштво крви представља јединствен медицински поступак којим се обезбјеђују потребне количине сигурне крви. Због тога је важно да се сви који су у здравственој могућности укључе у давалаштво крви. Такође је важно да друштво покаже довољан степен бриге за добровољне даваоце крви и Савез ће наставити са активности који иду томе у прилог.  У нади да ћемо заједничким снагама радити на побољшању положаја добровољних давалаца крви, срдачно вас поздрављамо.

ПРЕДСЈЕДНИК САВЕЗА    
  Миро Анђелић        

logo-SavezaПоштовани,

Позивамо вас да доставите понуду за организовање смјештаја и пријема за добровољне даваоце крви и госте. Услуга смјештаја се односи на смјештај 12 особа за дан 11.06.2015. године и 40 особа за дан 12.06.2015. године. Услуга организовања пријема за добровољне даваоце крви и госте односи се на обезбјеђивање хране и пића за 200 особа за дан 12.06.2015. године. Процедура јавне набавке ће се обавити у складу са Законом  о јавним набавкама („Службени гласник БиХ број 39/14) и Правилником о поступку додјеле уговора о услугама из Анекса II дио Б Закона о јавним набавкама БиХ („Службени гласник БиХ број 104/14).

Документ позива и образац за цијену понуде можете преузети овдје, а све информације у вези са овим поступком можете добити од: Мире Ађелића, тел. 065/688-376, е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

blooddeonorday

У поводу Свјетског дана добровољних давалаца крви - 14. јуна и обиљежавања десет година рада и дјеловања Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Друштва добровољних давалаца крви „Лакташи“, Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске и Друштво добровољних давалаца крви „Лакташи“ у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске, организују акцију добровољног даривања крви.
Акција ће бити одржана у Лакташима 12. јуна 2015. године (петак) у просторијама Дома здравља „Др Младен Стојановић“ у времену од 09,00 до 14,00 часова.
Позивамо све људе добре воље који су у могућности да се одазову акцији и на тај начин дају свој допринос.

ПРЕДСЈЕДНИК САВЕЗА
                                            Миро Анђелић     

miro fotografijaПрошло је десет година од када је група ентузијаста из свих крајева Републике Српске дошла на идеју да организује добровољне даваоце крви. Из те идеје настао је Савез друштава добровољних давалаца крви који данас обиљежава десетогодишњицу свога постојања. Њега данас чини девет удружења/друштава добровољних давалаца крви из различитих општина/градова Републике Српске. У протеклих десет година Савез и чланице Савеза редовно су организовале у договору са трансфузиолошким службама акције добровољног даривања крви. Уз све успоне и падове остали смо и опстали, а можемо рећи и изашли јачи. Тако Савез сада егзистира као удружење од јавног интереса који је таквим проглашен на основу Одлуке Владе. Савез је препознат, кроз законодавни оквир, као партнер институцијама Републике Српске и његов значај и улогу у афирмацији добровољног давалаштва крви нико не може оспорити. Данас Савез ради на прибилижавању добровољним даваоцима крви и пружа сталну подршку свима који желе да се баве овом племенитом активношћу. Савез је до сада добијао подршку од институција Репубике Српске и јединица локалне самоуправе која је немјерљива и захваљујући тој подршци Савез је ту гдје се сада налази. Вјерујемо да смо својим радом оправдали подршку која нам је пружена и сигурни смо да ће се у наредном периоду та сарадња интензивирати, на задовољство добровољних давалаца крви.

Ово је прилика да руководство Савеза пошаље поруку захвалности свим даваоцима крви који су у протеклим годинама давали оно што је највриједније – своју крв и при томе нису постављали питање коме и зашто та крв иде. Баш у томе лежи вриједност добровољног давалаштва крви.

Такође, ово је прилика да се захвалимо свим донаторима и партнерима који су нас свих ових десет година подржавали и који су својом подршком, заједно са нама, развијали добровољно давалаштво крви у Републици Срспкој.

Уз жељу да заједничким дјеловањем дочекамо сљедећи јубилеј Савеза – двадесет година рада и дјеловања, свим добровољним даваоцимакрви, донаторима, партнерима и пријатељима Савеза, желимо свако добро.

kapzazivotУ досадашњој пракси организованог дјеловања добровољних давалаца крви уочен је велики напредак, како у институционалном дјеловању, а тако и у ефектима који се огледају у повећаном учешћу добровољних давалаца крви у укупној количини прикупљених доза крви. Правни оквир Републике Српске омогућава слободно удруживање грађана ради унапређења или остваривања неког заједничког или општег интереса, односно циља, у складу са Уставом и законом, а чија основна сврха није стицање добити. Руководећи се позитивним законским прописима Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске је настао као потреба додатног организованог дјеловања у пољу добровољног давалаштва крви. То је било 2005. године и ове године Савез слави првих 10 година успјешног рада и дјеловања, и то захваљујући чланству које га чини. Баш због тога, желимо да дамо подстрек и другим појединцима који размишљају о оснивању властитог удружења добровољних давалаца крви да се одлуче на тај корак. То је једини начин да се препозна једна племенита активност која нема конкуренцију у било којој другој, друштвено корисној, активности. Глас добровољних давалаца крви се засигурно чује и друштво је препознало тај глас, јер је Савез друштава добровољних давалаца крви Одлуком Владе Републике Српске проглашен удружењем од јавног  интереса. На крају, позивамо све појединце и удружења да заједничким снагама подигнемо добровољно давалаштво крви на виши ниво, јер то ово друштво и његови грађани заслужују. Савез је институционално и кадровски оспособљен да пружи потребну подршку свима који желе да формализују свој рад кроз оснивање удружења добровољних давалаца крви на подручју своје локалне самоуправе.

Придружите нам се да заједничким снагама учврстимо положај добровољних давалаца крви.

За више информација обратите нам се путем електронске поштена е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона наведене у линку “контакт”.

Предсједник Савеза, Миро Анђелић     

 

 

Активности Савеза у 2022. помогли

logoers

Мјешовити Холдинг „Електропривреда“ Републике Српске
акционарско друштво Требиње

Видео прилози на YouTube